Slotjesbeugel

De slotjesbeugel komt vaak voor bij volwassenen die op latere leeftijd een beugel nemen. De slotjesbeugel is een vaste beugel die gedurende de gehele behandeling vast in de mond zit. De slotjesbeugel kost rond de 2000 euro en veel orthodontisten en tandartsen bieden ook witte of tandkleurige slotjes aan.

Werking van een slotjesbeugel

Deze beugel bestaat uit een aantal slotjes (brackets), die op je tanden worden geplakt. Dit plakken gebeurt met een speciale lijm die later verwijderd word. Door de slotjes wordt een draad geplaatst. Die draad kan vastgezet worden met elastiekjes. Er zijn ook zelfligerende slotjes waar geen elastiekjes gebruikt worden. Met een vaste beugel kunnen je tanden en kiezen naar elke richting worden verplaatst. Door de constante druk kan dat met ongeveer 1 millimeter per maand.

Metalen slotjesbeugel

Plaatsing van een slotjesbeugel

Een slotjesbeugel wordt in ongeveer twee en een half uur geplaatst.

In het begin kunnen je tanden en je kiezen wat pijn doen. Ook de binnenkant van je wangen en je mond kan gevoelig worden door de slotjes. Om je mond te beschermen kun je op de scherpe puntjes in het begin wat speciale was doen. Die moet je er wel vanaf halen voor je gaat eten en er weer opnieuw opdoen na het tandenpoetsen.

Elastiekjes om de slotjes

Elastiekjes om de slotjes zijn er om de draad tussen de slotjes vast te houden. Anders zouden de draad los zweven tussen de slotjes. Bij de orthodontist is er vaak genoeg keuze tussen slotjes. Veel volwassenen kiezen voor witte of doorzichtige slotjes om de beugel minder zichtbaar te maken. Andere volwassenen dragen juiste gekleurde elastiekjes om de beugel te benadrukken.

Witte, doorzichtige of tandkleurige elastieken zijn even sterk als normale elastiekjes. Deze elastieken verkleuren echter zeer snel. Maaltijden met kerry of een paar glazen rode wijn zijn geen aanrader. Met zulke elastiekjes is het belangrijk om de beugel en de tanden goed te poetsen. Bij de maandelijkse controle word altijd nieuwe elastiekjes geplaatst.

Elastiekjes tussen de kaken

Elastiekjes bij een slotjesbeugel worden gebruikt om de tanden en kiezen in de bovenkaak en onderkaak in de juiste stand te krijgen. Als de bovenste kiezen niet goed staan ten opzichte van de onderste kiezen kan dat later voor problemen zorgen. Elastiekjes moeten altijd vast zitten, er zijn verschillende soorten kleuren.

gekleurde elastiekjes

Soorten slotjesbeugels

Slotjes beugel zijn standaard altijd in een ‘zilveren of titanium’ uitvoering. Echter zijn er ook witte slotjes verkrijgbaar, of zelf ligerende brackets waar geen elastiekjes voor nodig zijn. Iedere orthodontist heeft zijn eigen manier van behandelen en welke apparatuur hij gebruikt.