Extra sterke elastieken bij beugels – de powerchain

Powerchain bij beugels, maar wat is het?

Een powerchain chain is een onderdeel  van de gehele beugel in de mond. De orthodontist plaatst een extra elastiek over de twee tanden die zich ten opzichte van elkaar moeten aanpassen. De powerchain kan een extra onderdeel zijn van een behandeling met een slotjesbeugel. Ook bij zelf-ligerende beugels zijn powerchains mogelijk. Zelfs bij witte-slotjes beugels zijn powerchains mogelijk.

Een powerchain heeft meestal de functie om twee tanden naar elkaar toe te laten trekken. Een powerchain kan extra kracht geven aan de tanden waardoor deze sneller bij elkaar komen te staan. Hieronder staan een voorbeeld van de powerchain.

Links een  slotjesbeugel zonder powerchain. Rechts de slotjesbeugel met een powerchain bij de bovenste twee voortanden.

Powerchain, links geen powerchain en rest wel een powerchain

Werking van een powerchain

Een gedeelte van het gebit, bijvoorbeeld een groepje van vier tanden, kan worden gebruikt als ‘anker’. Via dit anker kan er een kracht (trekken of duwen) op een andere tand worden uitgeoefend – via een elastiekje (‘power-chain’),waardoor deze tand geleidelijk aan wordt verplaatst. Door de constante druk op de tanden – je kunt deze beugel tenslotte niet uitdoen – is het mogelijk de tanden met ongeveer 1 millimeter per maand te verplaatsen.

Verschillende soorten (power)chains

Er zijn verschillende soorten powerchains, vaak worden ze gebruikt om tanden naar elkaar toe te laten trekken. Echter gebruiken orthodontisten ook vaak veertjes. Deze hebben de bedoeling om juisten tanden wat meer uit elkaar te duwen, bijvoorbeeld als twee tanden te dicht op elkaar staan.