Linguale beugels – aan de binnenkant van de tanden

Linguale beugels

Linguale beugel aan binnenkant van de mond

Is een onzichtbare beugel omdat de slotjes aan de binnenkant van de mond worden geplaatst. Bij een reguliere beugel zitten de slotjes aan de buitenkant van de tanden, bij een een linguale beugel zitten deze aan de binnenkant. Net zoals bij de bekende slotjesbeugel zit deze tijdens de behandeling permanent in vast in de mond. Alleen als de mond volledig open wordt gedaan en iemand echt “de mond in kijkt” zijn de slotjes zicht.

Belangrijk om te weten

Het grootste voordeel van de linguale beugel is dat deze onzichtbaar is. Bij een bekwame orthodontist duurt de behandeling van een linguale beugel net zo lang (of kort) als een beugel waar de slotjes zitten. De omgeving heeft niet door dat een linguale beugel gedragen wordt. Wel er is minder ruimte in de mond voor de tong. Normaal rust de tong tegen de binnenkant van de tanden, daar zitten nu de slotjes. Dit heeft als gevolg dat

  • De tong de eerste paar weken erg gevoelig is.
  • Mensen kunnen gaan slissen, bij 50% gaat dit slissen na de eerste 5 weken voorbij.
  • Etensresten blijven in de slotjes zitten. Deze etensresten zijn lastig op te merken en te verwijderen.

Kosten van een linguale beugel:

Een linguale beugel is duurder dan de bekende slotjes beugel. Dit komt omdat er aan de binnenkant andere materialen geplaatst worden dan bij een beugel waar de slotjes buiten zitten. De orthodontist moet gebruik maken van duurdere materialen en deze worden doorberekend aan de patient.

Vergoedingen met aanvullende zorgverzekering

De linquale beugel is een dure aangelegenheid. Gerekend kan worden op een bedrag van minimaal 5,000 euro. Dit in tegenstelling tot de bekende slotjesbeugel die rond de 2000 euro is. De zorgverzekeraar keert bijna nooit iets uit. Ook niet bij aanvullende tand-zorgverzekeringen.

Voorbeeld foto’s van linguale beugel:

3 Foto's van een Linguale beugels