Wat moet je doen als de retentiespalk los zit?

Wat moet je doen als de retentiespalk los zit? Het advies is altijd: direct contact opnemen met de orthodontist of tandarts. Als de retentiespalk te lang los zit, kunnen de tanden namelijk weer terug draaien. De retentiespalk wordt bijna altijd gebruikt als een beugelbehandeling afgelopen is. De slotjesbeugel is los gehaald en de orthodontist heeft een retentiespalk aangebracht. Deze spalk zorgt ervoor dat de tanden niet meer bewegen nadat de slotjesbeugel verwijderd is. Een andere mogelijkheid is om ook een nachtbeugel te nemen. Voor meer informatie over de retentiespalk na de behandeling.

Wanneer een retentiespalk los is geraakt is het noodzakelijk om direct een afspraak te maken met de orthodontist. Dit komt omdat als de retentiespalk los is geraakt de tanden naar hun natuurlijke stand kunnen draaien. Orthodontisten noemen dit ook wel het “geheugen van het bot”. Tanden die jaren in een dezelfde positie hebben gestaan en met een beugel zijn gecorigeerd onthouden wel de natuurlijke stand.

Wat te doen als een afspraak op korte termijn niet mogelijk?

Of als de orthodontist niet meer bestaat of niet in de buurt is? Voor zulke zaken kan er ook altijd een afspraak worden gemaakt met de eigen tandarts. Een tandarts heeft ook de mogelijkheden om de draad ook (tijdelijk) weer vast te zetten. Dit kan de tandarts ook doen met lijm, zoals de orthodontist de retentiespalk ook normaal vast zet. Wanneer de tandarts aangeeft hier geen tijd voor te hebben is het ook mogelijk om een andere tand

arts op te zoeken of naar tandartsen spoeddienst te bellen.

De oorzaken dat de retentiespalk loslaat:

Het loslaten van de retentiespalk kan te maken hebben dat er vanuit de andere kaak druk op wordt gezet. Een retentiespalk wordt bijvoorbeeld bij de bovenkaak geplaatst. Als bij het eten tijdens een hap de onderste tanden tegen de spalk aanduwen kan deze los schieten. De orthodontist kan dit controleren door gebruik te maken van een bepaald carbon papier.