Trekken van verstandskiezen

Het trekken van verstandskiezen is soms noodzakelijk voordat een beugel geplaatst kan worden. Bij een slotjesbeugel hebben de tanden en kiezen ruimte nodig om te kunnen verschuiven. Als er te weinig plaats is in de mond zal de Orthodontist of tandarts aangeven dat verstandskiezen getrokken moeten worden. Voor een volledige beugelbehandeling is het soms noodzakelijk de verstandskiezen getrokken worden.

Verstandskiezen trekken bij de tandarts

Verstandskiezen trekken voor een beugelVerstandskiezen die de tandarts kan trekken zijn al vaak doorgekomen. De tandarts kan na het maken van röntgen foto vaak deze verstandskies al trekken. Eerst zal de tandarts het tandvlees rondom de kies verdoven, dit gaat met een klein spuitje. Hierna zal hij de kies los wrikken en zo uit de mond verwijderen.

Na het trekken van de verstandskies word het gat in het kaakbeen gehecht. Dit hechten gaat meestal met oplosbare hechtingen en daar is niets van te merken. Het is belangrijk om de dagen na het trekken goed te spoelen.

Het trekken van een verstandskies is soms noodzakelijk voor als je een beugel op latere leeftijd wil. Met een goede aanvullende zorgverzekering word het trekken van verstandskiezen vergoed.

Tip: Controleer met je vingers de verstandskiezen in je mond. Is deze al helemaal door dan kan de tandarts deze vaak trekken. Zit de verstandskies nog voor een deel verborgen in het tandvlees dan moet deze verwijderd worden met een chirurgische ingreep.

Verstandskiezen trekken bij de kaakchirurg

Een kaakchirurg trekt de verstandskies of snijd deze eruit. Beide ingrepen gebeuren snel en meestal staat de patiënt binnen een uur buiten.

Tip: Het trekken van de verstandskiezen bij een kaakchirurg word altijd volledig vergoed door de zorgverzekering. Dit omdat het trekken van de verstandskies in het ziekenhuis een chirurgische ingreep is. Ook bij een witte slotjesbeugel is het soms noodzakelijk dat de kaakchirurg de verstandskiezen verwijderd.

Redenen om de verstandskies te trekken:

  • Weinig ruimte bij de kiezen om te kunnen verschuiven
  • Schoonhouden van verstandskiezen is lastig en mondhygiëne is belangrijk
  • Verstandskiezen kunnen op latere leeftijd voor ontstekingen zorgen

Meer informatie over verstandskiezen op http://nl.wikipedia.org/wiki/Verstandskies