Poetsen met een beugel

Poetsen met een beugel

Als de beugel eenmaal geplaatst is vind er maandelijks een controle plaats. Tijdens die controle controleert de orthodontist de stand van je tanden. In een maand tijd kunnen tanden al best verschuiven. De orthodontist of de assistente controleert ook of je goed schoon hebt gemaakt. Vooral bijĀ witte slotjes is het belangrijk om goed te poetsen. De slotjes en elastieken verkleuren dan minder snel.

Tandenpoetsen houdt je mond plakvrij

Je tanden goed schoonhouden als je een beugel draagt is van groot belang. Met een beugel die over je tanden heen zit is het lastig om bepaalde plekken te bereiken. Als je dus niet goed poetst worden je tanden niet goed gereinigd en is de kans op tandplak en gaatjes een stuk groter. Een elektrische tandenborstel helpt enorm bij het poetsen.

  • Een roterende kop zorgt ervoor dat alles goed schoon wordt
  • Speciale opzetstukken zorgen dat je goed tussen de ruimte tussen je tanden komt

Poetsinstructie met beugels

Stap 1: Spoelen en poetsen van het tandvlees

De allerbelangrijkste tip: Spoel eerst grondig de mond. Neem een slok water, spoel je mond flink en uitspugen. Herhaal dit tweemaal. Bij een slotjesbeugel is het belangrijk om goed te spoelen. Pasta, brood en frietjes kunnen gemakkelijk achter de slotjes blijven zitten. Door dit te verwijderen scheelt je poetsen. Een groot voordeel: je poetst je etensresten niet in je glazuur. Poets eerst zachtjes het tandvlees. Masseer rustig deĀ boven en onderkant van je tanden. Tandvlees is erg gevoelig voor ontstekingen.

Stap 2: Poets vanaf de bovenkant

Poetsen met slotjes beugelMet een slotjes beugel is het lastig om tijdens normaal poetsen achter de slotjes te komen. Zet de tandenborstel schuin op de bovenkant van de slotjes. Beweeg dan rustig heen en weer. Zodat de bovenkant van de tanden goed schoon wordt. Hiermee wordt ook achter de rail van de slotjes goed schoon. Achter deze rail zijn de tanden juist erg kwetsbaar. Poets zoals het plaatje hier naast aangeeft, eerst vanaf boven.

Stap 3: Poets vanaf de onderkant

Poetsen van slotjes beugelOok de onderkant moet goed schoon gemaakt worden. Plaats weer voorzichtig de zachte tandenborstel aan de onderkant van de slotjes. Beweeg dan de tandenborstel rustig heen en weer. Nu zijn de tanden bijna helemaal schoon. Herhaal deze stappen ook voor de onderste tanden. Vergeet ook hierbij het poetsen van het tandvlees niet.

Youtube filmpje over het poetsen met een beugel