Orthodontist of beugeltandarts voor de behandeling

Tandarts en orthodontisten bieden allebei verschillende soorten beugels aan. Een orthodontist is na het behalen van de titel Tandarts doorgegaan met het specialiseren in Orthodontie. Na 9 jaar verder studeren is de orthodontist gespecialiseerd in orthodontische ingrepen. Een orthodontist mag geen vullingen, kronen en prothesen meer maken.

Voordelen van een orthodontist

  • Gespecialiseerd in orthodontie, heeft 9 jaar doorgestudeerd
  • Meer ervaringen met ‘speciale gevallen’ waarbij complexere ingrepen nodig zijn
  • Tandartsen hanteren hogere prijzen dan orthodontisten, met een orthodontist betaal je dus minder

Voordelen van een tandarts

  • Heeft extra cursussen gedaan in orthodontie waardoor hij gekwalificeerd is om beugels te plaatsen
  • Eigen tandarts kan behandeling doen, een vertrouwd gevoel
  • Mogelijkheid tot behandeling in zelfde tandartspraktijk (kan ook voor orthodontisten gelden)
  • Tandarts is op de hoogte van eigen behandelgeschiedenis

Orthodontisten hebben veel kritiek op de Nederlandse Zorg Authoriteit; die wil de kosten van orthodontisten op een bepaald niveau houden. Het gevolg is dat veel orthodontisten zich uitschrijven als specialist en weer tandarts worden. Zij mogen dan alsnog beugel plaatsen en onderhouden.

Volgens NOS speelde het volgende zich af:

De Inspectie voor de Gezondsheidszorg gaat onderzoek doen naar orthodontisten die ingeschreven staan als tandarts. Veel orthodontisten kiezen daarvoor omdat ze als tandarts meer geld mogen vragen voor orthodontie-behandelingen. Minister Klink schrijft aan de Tweede Kamer dat hierdoor het vertrouwen in de gezondheidszorg kan worden geschaad. Volgens de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde hebben inmiddels 117 van de 305 orthodontisten zich als specialist laten schrappen. Volgens Klink kunnen ze daardoor 2,5 procent extra in rekening brengen. Het verschil was vroeger nog groter.

Bron: www.nos.nl