Gips happen voor de beugel

Het happen in gips is nodig voor de orthodontist om de stand van het gebit te analyseren. De patient moet een afdruk van zijn gebit maken in een speciaal gemaakte pasta, dit wordt “happen” genoemd. Afhankelijk van de grootte van het gebit wordt het formaat hapbitje gekozen. Dit hapbitje wordt gevuld met alginaat. Vaak gebruiken orthodontisten felle kleuren zoals felroze of felblauw.


Gips happen voor een beugel

Per kaak moet een keer “gehapt” worden. Het happen in gips neemt ongeveer een minuut in beslag. De orthodontist of de assistente drukt een haplepel in de mond van de patient. De patient zal voor ongeveer een halve  minuut zijn tanden in het bitje en de pasta moeten drukken. In deze halve minuut hardt de pasta uit.

Hierna zit in de haplepel een mooie afdruk van de patient zijn tanden en kiezen. Deze handeling is zowel voor de onder als de bovenkaak. De hapafdrukken worden naar de tandtechnicus gestuurd, zodat ze hiervan een gipsmodel kunnen maken. Dit gipsmodel wordt gebruikt om bijvoorbeeld de beginstand van het gebit voor de behandeling duidelijk te maken. Ook wordt het gipsmodel gebruikt om bijvoorbeeld een nachtbeugel te maken.

 

Het gipsmodel van de bovenkaak

Gips happen voor een beugel

7.451 Responses to Gips happen voor de beugel

  1. Pingback: news2