Beugel tijdens zwangerschap

Een beugel tijdens mijn zwangerschapEen beugelbehandeling tijdens de zwangerschap heeft geen risico’s. Wel is er in de beginmaanden van de zwangerschap last van misselijkheid en overgeven. Dan komt een beugel niet goed uit. De tanden zijn extra gevoelig en als er na het overgeven wat zuurder speeksel achterblijft is dit niet bevorderend voor de mondhygiëne.
Verder heb je tijdens en na de zwangerschap veel aan je hoofd en schiet goed poetsen er wel eens bij in. Er is ook een positieve noot: de hormonale veranderingen zorgen voor meer flexibiliteit in het bot, de tandverplaatsing zou daarom sneller kunnen gaan.

Als de beugelbehandeling nodig is en je neemt de voorzorgsmaatregelen als ieder ander, waarbij goed en regelmatig poetsen tijdens de beugelbehandeling de belangrijkste zijn, dan is er geen beperking.

Rontgenfotos tijdens zwangerschap

Een mogelijke zwangerschap moet zeker gemeld worden aan de orthodontist als er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. De röntgenfoto is een onderdeel van het behandenplan van de orthodontist en dus noodzakelijk. Tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen eigenlijk zonder bezwaar gemaakt worden.

Mondontsteking tijdens de zwangerschap

Tanden poetsen tijdens de zwangerschapWel is het zo dat door de zwangerschap u meer kans heeft op het krijgen van ontstekingen in de mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger. Als bovendien de gebitsverzorging wat minder is en u door uw zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe.

Een optie waar geen slotjes aan te pas komen is Invisalign, de onzichtbare beugel, dit zijn harde doorzichtige plastic bitjes die de tanden in de juiste richting duwen.