Het schoonmaken en reinigen van de beugel.

Het schoonmaken en schoon houden van een beugel is belangrijk. Als een nachtbeugel niet goed schoongemaakt wordt ontstaat er een witte aanslag. Ook kan de nachtbeugel gaan ruiken als deze niet goed schoongemaakt wordt. Met een bruistablet is dit op te lossen.

Het schoonmaken van een nachtbeugel

Wanneer de retainer iedere nacht gedragen wordt ontstaat er een witte aanslag in de beugel. Deze witte aanslag ontstaat automatisch; het is een combinatie van opgedroogd speek en tandsteen.

Schoonmaken van de nachtbeugel kan met een halve bruistablet van Steradent en een diep glas water. Steradent wordt ook gebruikt om kunstgebitten te reinigen.

Een andere oplossing is het schoonmaken van de nachtbeugel met een lauwe oplossing van een water en azijn. Gebruik net zoveel lauw water als azijn en laat de beugel ongeveer twee uur weken in een schone kom. Spoel hierna de de beugel goed af en poets deze daarna schoon met een tandenborstel zonder tandpasta. Een beugel mag je nooit schoonmaken met tandpasta. De korrels tasten het harde plastic aan.

Schoonmaken van vaste slotjesbeugel

Het schoonmaken van een beugelHet schoonmaken en schoonhouden van een vaste beugel is extreem belangrijk. Rondom slotjes kan gemakkelijk etensresten blijven zitten. Goed poetsen is daarom belangrijk. Na iedere maaltijd moet er eerst gespoeld worden om de etensresten te verwijderen. Hierna kunnen de tanden gepoetst worden. Vooral de buitenkant van de tanden hebben speciale poetsaandacht nodig. Hier bevindt zich het kwetsbare en gevoelige tandvlees. Masseer rustig het tandvlees en zorg ervoor dat daar geen etensresten meer zitten. Poets daarna boven de slotjes en draai met regelmaat de borstel zo dat je tussen de slotjes poetst. Poets hierna onder de slotjes. Als allerlaatste worden de slotjes zelf gepoetst. Spoel hierna ook weer intensief de mond. Als de tanden en kiezen nu volledig schoon zijn aan de binnenkant en buitenkant begint het volgende. De orthodontist heeft speciale ragertjes om de ruimte tussen de beugel en de tanden goed schoon te maken. Bekijk ook de poetsinstructie voor beugels