Behandelplan

Doet (het plaatsen van) een beugel pijn?

Beugels doen eigenlijk nooit pijn. Wel kunnen tanden gevoelig zijn na het plaatsen van een beugel. De eerste week na het plaatsen van een slotjesbeugel is de mond vaak gevoelig. Ook na de maandelijkse controle zijn de tanden vaak gevoelig. De oorzaak van gevoelige tanden ligt dat er druk op de tanden wordt gezet. Lees meer over gevoelige tanden bij de beugel.

Orthodontist of beugeltandarts voor de behandeling

Orthodontisten en tandartsen plaatsen allebei beugels. Een orthodontist is gespecialiseerd in orthodontie en doet geen normaal tandarts werken. Veel tandartsen hebben zich laten bijscholen en mogen nu ook beugels plaatsen en onderhouden. Het is belangrijk om na te gaan of de behandelaar een orthodontist of tandarts is.

Maandelijkse controle

Bij de meeste orthodontisten moet je maandelijks terugkomen. Tijdens deze maandelijkse controle bekijkt de orthodontist de stand van je tanden, draait hij de beugel aan of  wordt er een nieuw spalkje geplaatst. Met veel orthodontisten kan je met volwassenenbeugel ook vaak in de ochtend, middag en soms op zaterdag terecht. Klik op maandelijkse controle om meer te lezen over de maandelijkse controle

Poetsen met een beugel – schoonhouden is belangrijk

Tijdens het dragen van de beugel is het belangrijk om het gebit goed schoon te houden. Etensresten kunnen gemakkelijk blijven zitten. Met tandenpoetsen is het moeilijk om overal even goed bij te komen. Lees meer over het poetsen met een beugel.

Beugel tijdens zwangerschap

Een afspraak met de orthodontist gemaakt maar ook tegelijkertijd zwanger? Het lichaam is kwetsbaarder maar een behandeling kan ook sneller verlopen. Zwanger zijn en orthodontie hoeft niet voor problemen te zorgen.

Retentie beugels – voor als de behandeling klaar

Bij het verwijderen van een vaste beugel begint de retentie periode. Zeker bij volwassenen hebben tanden extra tijd nodig om zich te kunnen herstellen en goed vastgroeien in de kaak. Lees meer over retentiebeugels

Schoonmaken van een beugel

Het schoonmaken van een slotjesbeugel en nachtbeugel is belangrijk. Zo kan er gemakkelijk eten achter blijven en dat kan uiteindelijk voor gaatjes zorgen. Ook het niet verwijderen van tandplak (of tandplaque) kan uiteindelijk tandsteen veroorzaken. Bij een nachtbeugel kan nog wel eens witte uitslag komen. Lees meer over het schoonmaken van een beugel/nachtbeugel.

Tandplak en schoonmaken van de slotjes

Het schoonmaken van de slotjes en de ruimtes tussen de tanden en kiezen is belangrijk om zo tandplak tegen te gaan. Toch zijn er veel beugeldragers die na het poetsen af en toe wat bloed mee spugen. Dit bloed in het speek komt van ontstoken tandvlees. Met een rageltje is dit tegen te gaan. Lees meer over het verwijderen van tandplak met een rager.

 

Tanden bleken na een beugel 

Wie wil er niet na het het dragen van een beugel een mooi wit gebit? Tandenbleken na het dragen van een slotjesbeugel is iets waar veel mensen voor kiezen. Lees meer over het tanden bleken na een beugel.