Beugel en tandarts in 2009/2010 aftrekbaar bij belastingaangifte

Dit artikel is verouderd. Bent u opzoek naar informatie over de Kosten van een Beugel in 2012? Of bent u opzoek naar orthodontiekosten en belastingaangifte 2011?

De gemaakte kosten voor het onderhoud aan tanden in 2009 waren gelukkig nog aftrekbaar. De verwachting is dat ook in 2010 nog veel tandarts kosten. Voor de genees- en tandheelkundige hulp zijn de volgende kosten nog aftrekbaar:

  • huisarts, tandarts, orthodontist of specialist

Tandarts, orthodontist en/of mondhygiënist

Tot de aftrekbare tandartskosten vallen ondermeer de periodieke controle, het vullen van gaatjes, het trekken van tanden en kiezen. Vergoed word ook het plaatsen van kronen, prothesen en bruggen. Orthondie op latere leeftijd wordt ook vergoed, zoals het plaatsen van de beugel, maandelijkse controles en nieuwe slotjes.

De tandarts of orthodontie kosten zijn niet  aftrekbaar als een aanvullende zorgverzekering dit al heeft vergoed.

Teruggave en drempelinkomen

Wie als volwassene op latere leeftijd een beugel neemt kon de in 2009 gemaakte kosten inderdaad aftrekken. Hiermee moet wel rekening gehouden worden met het drempelinkomen.Ziektekosten zijn net zoals voorgaande jaren alleen aftrekbaar als ze boven een drempel komen. Wie niet boven deze drempel uitkomt kan geen van deze gemaakte kosten aftrekken. Maar wie veel naar de tandarts, orthodontist, huisarts of een medische specialist is geweest komt toch wel zo snel aan die kosten. Wie niet boven deze drempel aan uitgaven komt kan geen aanspraak maken om kosten af te trekken. Deze drempel is afhankelijk van het ‘drempelinkomen’  en dat hangt samen met het verzamelinkomen. Het verzamelinkomen is een optelsom van alle inkomsten en uitgaven in alle boxen van de inkomstenbelasting. Voor fiscaal partners geldt als drempel overigens het gezamen­lijke drempel­inkomen.

Overzicht van drempelinkomens in 2009

  • Is het  drempelinkomen €38.000 of lager? Dan is de drempel 1,65 procent van dat drempel­inkomen; dit moet minstens €118 (alleenstaanden) of €236 (fiscaal partners) zijn. Met een slotjesbeugel wordt dit bedrag gemakkelijk gehaald. Zelfs met een aanvullende zorgverzekering.

[pullquote]Blijkbaar betaalt de overheid toch mee als jezelf een mooier gebit gunt[/pullquote]

  • Is uw drempelinkomen hoger dan €38.000? Dan geldt een drempel van €627 (dat is 1,65 procent van €38.000) plus 5,75 procent van uw drempelinkomen boven de €38.000. Er is geen bovengrens. In dit geval kan het bedrag ook gehaald worden. Echter is het dan belangrijk om de behandeling zo snel mogelijk te laten starten om de kosten te verzamelen in een jaar. Wie in januari begint met een beugel geeft al snel 1000 euro uit. Dat bedrag bestaat uit het plaatsen van de beugel en de maandelijkse controles.

4.552 Responses to Beugel en tandarts in 2009/2010 aftrekbaar bij belastingaangifte

  1. Pingback: Films streaming vf

  2. Pingback: 30 min mind body soul home workout